7 تئوری های انگیزش کار :
2-7-1 دیدگاه مدیریت علمی :
تیلور1 بزرگ ترین نظریه پرداز مدیریت علمی ، عقیده داشت کارکنان دارای انگیزه اقتصادی هستند و برای کسب پول بیشتر تلاش می کنند . تیلور برای نشان دادن مفهوم مدیریت علمی از شخصی به نام اسمیت برای حمل شمش های آهن استفاده کرد .
شواهدی که در دست است نشان می دهد مصاحبه ای که تیلور با اسمیت داشته ، ساخته و پرداخته خود او بوده و اسمیت وجود خارجی ندارد . اگر این موضوع حقیقت داشته باشد ، نشان می دهد که تیلور به چه شدتی دیدگاه اقتصادی خود درباره انگیزش انسان را باور داشته و خواهان انتشار نظریه های خود بوده است. خیلی زود روشن شد که فرضیه های نظریه پردازان مدیریت علمی درباره انگیزش نمی تواند رفتار پیچیده انسان ها را تشریح نماید. (گریفین ، 1386 ، 118)
2-7-2 دیدگاه روابط انسانی :
روابط انسانی حاصل اطلاعات هارثون بود . طبق این نظریه انسان ها به جز پول با عوامل دیگری نیز برانگیخته می شوند. طبق این نظریه وجود انگیزه مناسب مانند رضایت شغلی ، موجب بالا رفتن عملکرد کارکنان می شود . دیدگاه روابط انسانی بیشتر سئوالات مربوط به رفتار انسان را بدون جواب باقی گذارده است. با این حال یکی از نظریه پردازان اولیه این نهضت یعنی ، آبراهام مازلو تئوری مهم نیاز در انگیزش را ارائه داده است . (گریفین ، 1386 ، 119)
2- 8 گروه بندی نظریه های انگیزش :
2-8-1 نظریه های محتوایی :
تئوری های محتوایی انگیزش کار، تلاش در تعیین عواملی دارند که در انسان ایجاد انگیزش می کنند. نظریه پردازا ن محتوایی توجه به تعیین نیازها یا سائق ها و چگونگی تقدم و تاخر آنها دارند . آنها به آن دسته از محرک ها و هدف ها علاقمندند که انسان تلاش می کند با به دست آوردن آنها شده و عملکرد خوبی داشته باشد . در این تئوری ها ، نیازها و محرک هایی که موجب انگیزش می شوند مشخص شده و نحوه ی آنها در سازمان بیان می شوند. به طور مثال در مکتب های علمی پول و پاداش های مادی به عنوان ابزارهای اصلی انگیزش و تنها مشوق کارکنان تلقی می شدند . در مکتب مدیریت روابط انسانی نیازهای غیر مادی مثل پیوستگی و صمیمیت ، نحوه سرپرستی و شکوفایی ، رشد و بهبود فردی و غیره توجه دارند. (برومند ، 1388 ، 103) مدل های محتوایی کوشش در تعیین آنچه افراد را در محیط کار بر می انگیزد دارند (برای مثال ، خودیابی ، مسئولیت و رشد) ؛ آنها می کوشند همبستگی های رفتار انگیخته شده را مشخص کنند.
2-8-2 نظریه های فرایندی (ساختاری) :
در تئوری های فرایندی بیشتر بر جریان و فرایند انگیزش افراد تاکید شده است . تئوری های فرایندی به چگونگی و نحوه انگیزش افراد از نظر ادراکی می پردازند و به عاملی که موجب انگیزش می شود اشاره ندارد. (برومند ، 1388، 117)
2-9 برخی از تئوریهای محتوائی :
2-9-1 نظریة نیازهای مزلو :
بدون تردید ، شناخته شده ترین نظریة انگیزش ، نظریة نیازهای مزلوست . مزلو به پنج نیاز ، که بر حسب اهمیت درجه بندی شده اند ، اشاره می کند : نیازهای زیستی ، نیازهای ایمنی ، نیازهای تعلق اجتماعی ، نیازهای عزت نفس ، و نیازهای خودشکوفایی . به نظر مزلو ، این نیازها به طور همزمان احساس نمی شوند ، بلکه به ترتیب و بر حسب یک نظم منطقی احساس می شوند . نمودار2-1، توالی ظهور نیازهایی را که مزلو شناسایی کرده است ، نشان می دهد . نیازهای زیستی اولین نیازهایی هستند که باید احساس و شوند . حال ببینیم ، هر یک از این نیازها چه چیزهایی را در بر می گیرد. (گنجی ، 1387، 64)
به نظر مزلو، کسانی که نیازهای سطوح بالاتر را کرده اند ، از واقعیت ادراک روشنی دارند . به علاوه ، این افراد ، خود و دیگران را به آسانی می پذیرند . آنها خود را خیلی مستقل و خلاق نشان می دهند و دنیای اطراف خود را کاملاً روشن ارزیابی می کنند . این اشخاص ، اغلب در مسیری وارد می شوند که به دیگران اجازه خودمختاری و خود شکوفایی می دهند .
می توان گفت که نیازهای پیشنهادی مزلو را دو اصل مهم هدایت می کنند : اصل کمبود و اصل پیشرفت.
اهداف تحقیق :
برای افزایش کارائی و اثربخشی در سازمان نیاز به تأمین شرایطی هستیم ، نیروی انسانی انگیخته شده برای انجام این کار مهمترین عامل می باشد . برای ایجاد انگیزه و افزایش آن باید نیازهای آنان را شناخت و در جهت تأمین و ی نیازهای افراد در محیط کار اقدام کرد لذا هدف کلی این تحقیق شناسایی عوامل مؤثر بر انگیزه شغلی دریانوردان ایرانی شاغل بر کشتی های تجاری اقیانوس پیما و تعیین اولویت و اهمیت هر یک از عوامل مؤثر بر انگیزه شغلی دریانوردان ایرانی شاغل بر کشتی های تجاری اقیانوس پیما می باشد
1-8 سئوالات تحقیق :
با توجه به موضوع تحقیق ، سئوال های اصلی تحقیق به شرح ذیل می باشد .
1) عوامل مؤثر بر انگیزه شغلی دریانوردان ایرانی شاغل بر کشتی های اقیانوس پیما کدامند؟
2) ترتیب عوامل اثرگذار بر انگیزه شغلی دریانوردان ایرانی شاغل بر کشتیهای تجاری اقیانوس پیما چگونه می باشد؟
درباره این سایت